گوناگون

روزقلم

چهاردهم تیرماه،روز قلم

روزقلم:

از جمله مناسبتهای ماه تیر که سنگ بنای آن از دو دهه پیش گذاشته شد بزرگداشت نویسندگی و نوشتن و قلم است.اینکه چرا چهارده تیر به روز قلم نامگذاری شده است چندین روایت وجود دارد.یکی از دلایل نامگذاری این روز به این اسم را میتوانید در اینجا مطالعه کنید.در این مرقومه قصد دارم در خصوص ارزش نوشتن، مطالبی بیان دارم.

روزقلم

میدانیم انسانها و اصولا همه جوامع انسانی، ایده الگرا هستند.در واقع بدنبال بهترین زندگی و رفاه ودیگر تمنیات در حد ایده آلهای خویشند.ارتقا کیفیت زندگی جهت نیل به ایده آلها ،مستلزم تفکر و تلاش برای آموختن است.حتی جوامعی که از معادن طبیعی و ثروتهای خدادادی برخوردارند باید عقل معاش بهره وری داشته و ثروتهای ملی را با ندانمکاری برباد ندهند.

آموختن حاصل نمیگردد مگر به مکتوب سازی تجارب،به رشته تحریر درآوردن تحقیقات و تفکر و اندیشه و ارائه آن در کلاس و مشق و مدرسه و انتقال آن به دیگران.

معجزه نوشتن و ارزش قلم

درست است که تکلم و قدرت بیان و شرح وتفسیر در انتقال درست مطالب ، نقش دارد ولی باید بخاطر داشته باشیم که جوهر و خمیرمایه بیان و گفتمان ،مطلبی ست که مستند و نوشته شده باشد.مطلبی که قبلا روی آن فکر شده باشد.درستی و نادرستی آن مورد صحت سنجی قرارگرفته و اماده برای ارائه شده باشد.انگاه توسط معلم یا آموزگار یا گوینده ایی در مجلسی یا کلاسی ارائه گردد.

فرق بیان و کتابت در این است که در بیان، گوینده وسواسی به درستی یا نادرستی آنچه که میگوید ندارد.در نوشتار اما این وسواس وجود دارد.

لازمه نوشتن تفکر است

در واقع نویسنده موقع نوشتن ناچار است هم درست املا کند هم صحیح انشا نماید.هم استدلال کند.هم واضح و مبرهن بنویسد که خواننده در فهم مطلب و دنبال کردن آن دچار کج فهمی نشود. در عین حال از متن لذت برده و به مطالعه آن تا انتها علاقمند شود و حظ وافر ببرد.

نوشتن مستلزم فکر کردن است

بدین لحاظ است که نوشتن مستلزم فکر کردن و بلکه بسیار اندیشیدن است.سیستمهای تضمین کیفیت و ایزو یک اصل بنیادین دارند که بسیار قابل تامل است.چیزی که نوشته نشود وجود ندارد.درواقع توصیه اکید دارند کاری را انجام دهید که نوشته شده باشد.بعبارت دیگر فقط کارهای نوشته شده را انجام بدهید ولاغیر.

روزقلم

بنابراین لازمه ارتقا کیفیت زندگی در همه جنبه ها و لازمه درست زیستن،درست اندیشیدن است.عنصر اندیشه جهت رشد و شوفایی و بارور شدن باید تکوین شود.راه و روش تکوین و تکامل اندیشه،تحقیق و پژوهش و مطالعه و گفتمان با عالمان و اندیشمندان است.به تحریر درآوردن تجارب و آموخته ها و به یادگار گذاشتن آن برای آیندگان تنها راه حفظ و ضامن بقای تمدنهاست .لازمه اش درست نوشتن و  در نهایت درست گفتن ودرست انتقال دادن دانش است.

آفات تمدنها

یکی از آفات بزرگ تمدنها و دلیل محو و نابودیشان، کراهت مردمانشان در امر کتابت و نوشتن و یا عدم تمایلشان به درست نوشتن و انتقال شفاف مطالب به نسلهای حال وآینده بوده است. متاسفانه حُب و بُغضها در انتقال مطالب در زندگی ما ایرانیان نیز ریشه عمیق فرهنگی و تاریخی داشته و امروزه، از بین آثار باقیمانده از گذشته تشخیص مطالب سره از ناسره یکی از رنجبارترین کارهایی ست که نخبگان بر دوش میکشند.

بسیاری از ظرافتکاریهای معماری و علم دانشمندان ما در قرون و اعصار گذشته صرفا به این لحاظ که رقیب نداشته باشند در سینه هایشان حبس و در نهایت در دل خاک مدفون شده است.برای همین است که بخشهایی از هنر و علم ودانش و حتی واقعیتهای اتفاقات وحوادث و جنگها و رشادتها و داستان دقیق شکستها و پیروزیها یا به رشته تحریر درنیامده ویا اگر آمده به مذاق بعدی ها خوش ننشسته و امحا و نابود شده ویا وارونه منتقل شده است.

عوارض عدم نگارش

در تاریخنگاری و ثبت وقایع و اتفاقات روز، متاسفانه  همواره حکومتها تصمیم گیر بوده و همچنان هستند. اگرچه توسعه رسانه در عصر حاضر جای آنچنانی برای عرض اندام حاکمیتها در این زمینه باقی نگذاشته است.ولی جنگ رسانه وپمپاژ مطالب نادرست،کماکان کار صحت سنجی مطالب را لازم و بلکه ناگزیر کرده است.امروزه افرادی در زندگی روزمره موفقترند که فکورترند.یعنی بدنبال سند و مدرکند که اصالت گفته ها و نوشته ها را راستی آزمایی کنند تابلکه اسیر مافیای کسب و کار  وتجارت اطلاعات دروغ نگردند.

از خصوصیات فرهنگی ما ایرانیان تمرکز روی وعظ و موعظه و خطابه وشرح وبسط شفاهی وقایع و اتفاقات است.کمتر روی نوشتار وسند وصحت آنچه که میشنویم تکیه داریم.این رویه یک آفت برای حفظ و بسط تمدن بوده ونسلها را از آگاهی به آنچه که واقعا داشته اند و به آنچه که باید برسند محروم میکند.رویه ایی که سبب شده نسل نوجوان وجوان ،مسیری متفاوت از نیازهای اساسی زندگی درست ، درپیش بگیرند واین زنگ خطری بزرگ است.

فضای مجازی و تولید محتوا

امروزه محیطهای متنوع فضای مجازی عرصه انواع و اقسام اطلاع رسانی ها در زمینه های مختلف است.بسیاری از مطالب مجازی بظاهر جذابند ولذا ما را وادار به بازنشرش به این و آن میکنند بدون اینکه از قصد و نیت تهیه کننده مطلب آگاهی حاصل کنیم.اگر قرار باشد خودمان مطلبی مشابه تولید و در محیط فضای مجازی قرار دهیم ای بسا وزینتر وصائبتر باشد ولی ترجیح میدهیم از تولید محتوا که سبب مطالعه و تفکر و اندیشیدن وآموختن میشود پرهیز بلکه به بازنشر مطالب دیگران که آگاهی از صحت سقم آنها در بوته ابهام است بسنده نمائیم.

به باور نگارنده، ارزش تولید محتوا که توام با تفکر و تحقیق باشد، بمراتب فزونتر از بازنشر مطالبی ست که از نیات تولید کنندگان آن نااگاهیم. ای بسا با این کار، آب به آسیابشان بریزیم.

روزقلم و وروز نویسنده بر همه آنهایی که آموختن وکسب علم و دانش را نه در کسب مدرک که در کسب درک و معرفت جستجو میکنند و به نگارش ودرست نوشتن و انتقال تجربیات خود به دیگران بها میدهند و برای اینکار سن و وقت و مکان و مادیات نمیشناسند خجسته و مبارکباد.

پارس گیلدا

روزقلم

مطالب بیشتر

نمایش بیشتر

مدیر سایت

من همان دم که وضو ساختم از چشمه عشق / چار تکبیر زدم یکسره بر هر چه که هست..! "حافظ" ......؛ نام و نام خانوادگی:حسین شعبانی مژدهی ؛ شغل: آزاد؛ تحصیلات: لیسانس در مهندسی؛ متاهل و پدر ؛ علاقمند به طبیعت گردی و کوهنوردی و عکاسی ومستندکردن تجارب نزدیک به هفت دهه پیمایش در این محنتگه خاکی..

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا