علمی

بیگ بنگ

بیگ بنگ یا مَه بانگ یا انفجاربزرگ

بیگ بنگ:

یکی از فرضیه های تشکیل جهان حاضر ، فرضیه بیگ بنگ یا انفجار بزرگ یا مَه بانگ است.بر اساس این فرضیه جهان حاضر حدودا 13/8میلیاردسال قبل با یک انفجار بزرگ آغاز شد.همه اسرار گذشته،حال وآینده ما در این لحظه از زمان پنهان شده است.نقطه ایی که در کسری از ثانیه، باعث پیدایش فضا – زمان شد.

رازی که تلسکوپ هابل برملا ساخت

اما رازی که تلسکوپ هابل آشکار ساخت این بود که نشان داد که کهکشانها با سرعت سرسام آور از زمین در حال دور شدند.بعبارتی جهان در حال انبساط است و لذا باید از یک نقطه آغاز شده باشد.فرضیه بیگ بنگ میگوید که جهان ما از یک نقطه بسیار داغ وفشرده با انرژی خالص پدید آمده است.این اتفاق در زمانی کمتر از ده بتوان منفی 24 ثانیه با سرعتی بمراتب بیشتر از سرعت نوربوقوع پیوسته است.بعد از آن انفجار این انرژی به سرعت در همه جهات   پخش شده است.

زمان وقوع بیگ بنگ آنقدر کوتاه و غیر قابل اندازه گیری بود که بعدها واحدی بنام زمان پلانک (1)برای آن تعریف شد.در این زمان جهان که به اندازه توپ بیسبال بوده است در کسری از ثانیه به اندازه کره زمین  منبسط شده است.درجه حرارت جهان اولیه تریلیونها درجه بوده است .بمرور وهمزمان با منبسط شدن که با سرعتی بیشتر از سرعت نور بوده آرام آرام خنک شده است و انرژی خالص آن کم کم به ذرات زیر اتمی کوچک رسیده و به این ترتیب ماده اولیه جهان شکل گرفته است.

تشکیل ذرات بنیادین وترکیبی

تنها یک ثانیه بعد از بیگ بنگ بوده که ذرات زیر اتمی(2) به هم پیوسته و اولین اتم بنام هیدروژن خلق شده است.ولی هنوز نور شکل نگرفته بود و جهان تیره وتار بود.350هزار سال بعد از بیگ بنگ ، دما آنقدر کم شد که الکترونهای سرگردان توانستدبه اتمها بپیوندند.در این هنگام اولین پرتو نور شکل گرفت و مِه شیری رنگ جهان به رنگ روشن وشفاف درآمد.

سرانجام ابرهای گازی هیدروژن و هلیوم در فضا شناور شدند و200میلیون سال بعد، اولین کهکشانها شکل گرفتند.کهکشانها بیشتر وبیشتر شدند.9میلیارد سال بعد از بیگ بنگ در گوشه یکی از این کهکشانها در اثر گرانش ،ذرات گاز و غبار به هم پیوستند و ستاره ایی بنام خورشید و سیاره ایی بنام زمین را شکل دادند.

جهان در حال انبساط

جهان ما از زمان انفجار بیگ بنگ در حال انبساط است.اکنون بیش از 93 میلیارد سال نوری گسترش یافته است.این جهان ممکن است تنها یک جهان از جهانهای بیشمار موازی باشد.

پی نوشت:

1-زمان پلانک ( Planck Time ) زمانی ست که نور در خلا مسافتی معادل یک طول پلانگ را طی میکند.این زمان معادل 5/39124 ضربدر ده بتوان منفی 44 است.

2-به ذرات کوچکتر از اتم ذرات زیراتمی گویند.این ذرات به دو دسته ذرات بنیادین و ذرات ترکیبی تقسیم میشوند.معروفترین ذرات زیراتمی الکترونها،نوترونها و پروتونها هستند.الکترون ذره بنیادین قابل تقسیم است.پروتون ونوترون ذرات بنیادین ترکیبی هستند که از سه کوارک تشکیل شده اند.

پارس گیلدا

مطالب بیشتر

نمایش بیشتر

مدیر سایت

من همان دم که وضو ساختم از چشمه عشق / چار تکبیر زدم یکسره بر هر چه که هست..! "حافظ" ......؛ نام و نام خانوادگی:حسین شعبانی مژدهی ؛ شغل: آزاد؛ تحصیلات: لیسانس در مهندسی؛ متاهل و پدر ؛ علاقمند به طبیعت گردی و کوهنوردی و عکاسی ومستندکردن تجارب نزدیک به هفت دهه پیمایش در این محنتگه خاکی..

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا