گذر زمان
همانگونه که در توضیحات عکس نوشته شده،این عکس مربوط است به بخشی از محوطه شهرداری رشت که ساختمان پست و تلگراف سابق(اداره پست فعلی)در آن واقع شده است.تاریخ عکس نیز 1336 قید گردیده که بیش از نیم قرن از قدمت آن میگذرد.قطعا سوژه های انسانی این عکس حتی عکاسش اکنون هیچکدام در قید حیات نیستند ولی مطالعه عناصر این عکس چند نکته دارد که بد نیست مورد بررسی قرار دهیم.
شرح بنا
1-ساختمانی که بعنوان پست و تلگراف با آرم مشهورش(شخصی که در حال دمیدن در شیپور جهت خبررسانی ست)که روی بالاترین نقطه ساختمان نصب گردیده کماکان نیز بعنوان ساختمان اداره پست مورد استفاده است.اگرچه عمر واحد تلگراف در این بنا زیاد بطول نیانجامید. چرا که با پیدایش وزارت پست وتلگراف وتلفن وتجمیع این سه واحد در یک وزارتخانه ، واحد تلگراف به لحاظ عدم سنخیت فنی که با پست داشت به ساختمان مخابرات در پشت شهرداری(روبروی همین ساختمان)منتقل شد.از دیگر نکات این ساختمان، نشان فروهر( پندار نیک،گفتار نیک،کردار نیک) ایران باستان است که بر سردر ورودی این ساختمان نصب گردیده است.
سازه این ساختمان بجز مرمتهایی که ضرورتان بدلیل گذشت زمان نیاز بود روی شیروانی آن صورت پذیرد تقریبا به همین روال تا کنون حفظ شده است.این بنا یکی از چهار سازه ایی هست که به تاسی از الگوی معماری اروپای شرقی مشخصا معماری دوران روسیه سابق در میدان شهرداری بنا گردید.طرح و نقشه آن نیز توسط مارکوف از همان کشور بوده است.این بناکه در بخش شمالی میدان شهرداری(نبش خیابان سعدی) واقع شده در اوایل دوران پهلوی اول در چهار طبقه ساخته شد.در جریان زلزله سال 69 کمی آسیب دید ولی مرمت شد.در عکس همچنین تیرهای مربوط به تلگراف وسیمهای آن که ارتباط این ساختمان به شبکه تلگراف وقت رامتصل میکند مشهود است.همچنین میله ایی که بصورت عمودی روی بالاترین نقطه شیروانی این بنا نصب گردیده بنظر میرسد برقگیر باشد.
وسایل نقلیه وپوشش مردم
2-وسایل نقلیه موجود در خیابانهای روبرو مبین عدم حضور ملموس وسایل نقلیه موتوری در عصر فوق بود.رونق دوچرخه جهت تردد مردم کاملا مشهود است.نیز نوع پوشش مردم حکایت از عبور از عرصه سنت دوره قاجار و ورود به مدرنیته پهلوی دارد.
فضای سبز
3-سه عدد نهال درخت در جلوی تصویر مشاهد میشود.بعدها درختان بیشتری به آنها اضافه شد.درحال حاضر آن منطقه شامل چندین اصله درخت است که به زیباسازی محوطه کمک کرده است.
گذر زمان