علمی

متاورس

متاورس،دنیای نو،زندگی نو

متاورس:

سال  1362یعنی حدودا سی و نه سال پیش ودر ترم چهارم پس از پاس کردن دروس ریاضی پایه ،درسی در سه واحد به ما ارائه شد بنام دیجیتال.در آن زمان کاملا ناشناخته و مبهم.بسیار کنجکاو بودیم که از چند و چون این درس آگاهی پیدا کنیم و بدانیم در مورد چه مقوله ایی صحبت میکند.

استاد ما در آن درس که خود تحصیل کرده المان بود در همان اولین جلسه کلاس در تبیین مفهوم دیجیتال گفت: علمی که در آن شما فقط با عدد آنهم سرشاخه اعداد یعنی صفر و یک سروکار دارید.او در همان کلاس به ما گفت دنیای آینده دنیای C&C  (Computer&Communication) هست.دنیای مخابرات و کامپیوتر.دنیایی که در آن کلیه اطلاعات به روش دیجیتال یعنی بکمک همین صفر و یک هایی که مورد محاسبه کامپیوترها هستند توسط فناوری ارتباطات و مخابرات ودر بسترهای تعریف شده به نقاط مختلف منتقل و تعامل جوامع انسانی بر پایه آن شکل میگیرد.

آغاز عصر Packet Switch

او وقتی شرح میداد که فقط بکمک یک خط تلفن میتوان انواع و اقسام اطلاعات را رد وبدل کرد، در ذهنمان نامانوس میامد.وقتی توضیح میداد در کشورهای توسعه یافته پاکت سوئیچ های (Packet Switch)خاصی طراحی و برای بسترسازی همین فناوری در حال توسعه روز افزونند اصلا باور پذیر نبود. ما سالنهای عریض و طویل سوئیچ سلکتوری مخابرات را دیده بودیم و با عملکرد الکترومکانیکی آن آشنایی داشتیم وآنچه او توضیح میداد را تخیلی میپنداشتیم.چندی نگذشت که یکی از این نوع مراکز که بنام ISDN (Integrated Services Digital Network) معروف شده بود از طرف شرکت زیمنس به ایران اهدا شد(شاید جهت بازاریابی) ودر تهران(مرکز تلفن دانشگاه)نصب وصرفا جهت بهره مندی از سرویس تلفنی آن مورد بهره برداری قرار گرفت.(زیرا که بستر جهت بهره مندی از سایر سرویسهای آن در آن زمان فراهم نبود).

ما در آن ایام از کامپیوتر، فقط مین فریم (Mainframe)را میشناختیم وبا زبان برنامه نویسی فورترن ۷۷ برنامه مینوشتیم .با یک دستگاه مخصوص پانچ میکردیم  وجهت تحلیل داده ها و دیدن نتایج ، تحویل مین فریم میدادیم. متعاقبا چندین صفحه پرینت و چندین اِشکال که باید رفع شود .دوباره همه مراحل کار را از اول تکرار میکردیم. ایا باز نتیجه بگیریم یا خیر؟.

سرعت تحولات در چهل سال گذشته

در این مدت، جهان دچار تحولات عظیمی در عرصه فناوری اطلاعات شد .دنیای مخابرات و کامپیوتر آنچنان پیشرفت کرد که بسیارفراتر از آن صحبتهایی که تخیلی میپنداشتیم اتفاق افتاد.دیری نپائید که اینترنت آمد. ابتدا دیال آپ و سپس اِی دی اِس اِل واکنون اینترنت پرسرعت و ماهواره ایی و…که امکان انواع تعاملات را در فضای مجازی میسر کرده است.

امروز اما دیگر اینترنت هم قادر به تامین همه نیازهای دنیای توسعه یافته نیست.بعبارتی ،دنیابازهم بدنبال ابزارهایی ست که حضور انسان را در تعامل جهانی بیشتر و بهتر از گذشته تسهیل نماید.حضور در دنیای مجازی ، حقیقی تر شود .جامعه انسانی بصورت حقیقی بتواند بکمک دنیای مجازی کلیه نیازهای خود اعم از تجاری،فرهنگی و…را در کوتاهترین زمان ممکنه میسر و مقدور نماید.متاوِرس این مهم را برای جامعه انسانی مقدور میسازد.

متاوِرس

کلمه متاورس(Metaverse)متشکل از دو کلمه متا(Meta) و وِرس(Verse)هست که متا به معنی فرا یا برتر و وِرس هم از کلمه Universe می آید که به معنی جهان است .متاوِرس یعنی جهان برتر.

تاریخچه متاوِرس

متاوِرس اگرچه جدیدا بر سرزبانها افتاده ولی سابقه آن به سال ۱۹۹۲ میلادی برمیگردد .در آن سال نیل استیونسن در کتاب خود بنام سقوط برف ، ازاین واژه  استفاده کرد.ایده استفاده این واژه  در آن زمان بیشتر معطوف به بازیهای کامپیوتری بوده که در آن،انسان بکمک کامپیوتر یا ابزارهای بازی کامپیوتری با دیگر موجودات موهوم در میدانی مشترک حضور داشته اند.بازی میکردند،داد وستد داشته و یا اینکه باهم به نبرد میپرداختند.

متاوِرس یک فضای مجازی سه بُعدی ست که کاربران قادرند بکمک ابزارهایی مثل تلفن هوشمند،رایانه،عینک سه بعدی و….با قابلیتهای دنیای حقیقی حضور داشته باشند.قادرند معاملات حقیقی انجام دهند،از فروشگاهها خرید کنند،سفارشات داشته باشند،در کنسرتها،سالنهای ورزشی،نمایشگاهها،کلاسهای درس،کنفرانسهای علمی ،جلسات و…هر آن در هرجای دنیا حضور بهم رسانند.

متاوِرس نسل پیشرفته اینترنت

متاوِرس نسل پیشرفته اینترنت امروزی ست.این فنآوری برای پیاده شدن نیاز به پلتفرم مخصوص دارد.در حال حاضر شرکت فیس بوک که مالک چند شرکت دیگر منجمله اینستا و واتسآپ نیز میباشد با تغیر نام خود به متا مدتی ست بصورت محدود ، پلتفرم مخصوصی جهت این منظور طراحی کرده و بکار گرفته است.بموازات فیس بوک شرکتهای دیگری نیز فعالیت در این زمینه را آغاز کرده اند.

متاوِرس وچشم انداز آینده

فعالان این عرصه امیدوارند از سال ۲۰۴۴ ببعد پنجره جدیدی از جهان دیجیتال با محوریت متاوِرس عرصه تعامل انسان و سایر پدیدهای طبیعی بر روی دنیا گشوده شود.در این جهان جدید، زندگی به شیوه فعلی بعد از دو دهه آینده همانقدر غیرقابل تصور است که زندگی امروز در دو هزارسال قبل بوده است.دنیای فناآوری جهت رسیدن به این نقطه ، راه طول و درازی در پیش دارد. حضور ایمن در این دنیای جدید با درنظر داشتن ملاحظات امنیتی و با حفظ حقوق افراد و سازمانها و جلوگیری از سوء استفاده های آتی خود مستلزم اتخاذ تدابیر هوشمندانه است .

پارس گیلدا

متاورس

مطالب بیشتر

نمایش بیشتر

مدیر سایت

من همان دم که وضو ساختم از چشمه عشق / چار تکبیر زدم یکسره بر هر چه که هست..! "حافظ" ......؛ نام و نام خانوادگی:حسین شعبانی مژدهی ؛ شغل: آزاد؛ تحصیلات: لیسانس در مهندسی؛ متاهل و پدر ؛ علاقمند به طبیعت گردی و کوهنوردی و عکاسی ومستندکردن تجارب نزدیک به هفت دهه پیمایش در این محنتگه خاکی..

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا