محیط زیست

معضل زباله

بحران مدیریت پسماندها و معضلات مربوطه

معضل زباله:

محل دپوی زباله در منطقه سراوان(اطراف رشت-گیلان)

لکه خاکستری که در عکس بالا مشاهده میکنید محل دپوی زباله در منطقه جنگلی سراوان در اطرف رشت استان گیلان است.جنگلهای هیرکانی یکی از ارزشمندترین منابع طبیعی ایران هستند .این ثروت طبیعی به امانت به ما منتقل شده و باید با رعایت اصل امانت داری به نسلهای بعد منتقل گردند.دپوی زباله ظرف سی ونه سال گذشته صرفنظر از اینکه تا حالا منجر به نابودی شانزده هکتار از جنگلهای ارزشمند فوق شده و منطقه محل دپو را آلوده به بو ومگس نموده شیرابه اش را تحویل محیط زیست داده که مزارع و باغات ومرداب ودریا را الوده کرده است.

کلیپ بالا وضعیت یکی از رودخانه های حامل شیرابه مهارنشده زباله های دپو شده در منطقه سراوان رشت را نشان میدهد.بنا به گفته کارشناسان محیط زیست میزان شیرابه ایی که از طریق این زباله های دپو شده خارج میشود بین شش تا دوازده لیتر بر ثانیه هست که به هنگام بارندگی بیشتر هم میشود.این شیرابه ها ابتدا در همان نزدیکی وارد رودخانه سیاهرود شده واز انجا توسط دو رودخانه زرجوب و گوهررود پس از عبور از شهر رشت وارد منطقه پیربازار ودر نهایت تالاب انزلی ودریا میشود.در نتیجه تمامی مزارع و باغات و ابزیان منطقه را آلوده مینماید.

اگر آمار مرگ میر در کشور بر محور دو آیتم تصادفات و بیماری های قلب وعروق باشد در استان گیلان مشخصا مناطقی که نامبرده شد بیشتر آمار مرگ و میر مربوط به بیماریهای گوارشی و سرطانهای مربوطه هست که متاثر از عوارض همین زباله های دپو شده است.

بحران پسماند زباله و فاضلاب

بحران مدیریت پسماندها در کنار مدیریت فاضلابها از عمده ترین بحرانهای زیست محیطی گیلان وبلکه شمال کشور است.این بحرانها در کنار سایر بحران های محیطی شامل ریزگرد،آب،غذا و….خیلی زودتر از آنچه که کارشناسان هشدار داده بودند به سراغ ما آمده اند که متاسفانه سلامت عمومی جامعه را نشانه گرفته اند.در کنار همه هزینه هایی که روزمره به مناسبتهای گوناگون صورت میگیرد،هزینه جهت ارتقا سطح سلامت عمومی آحاد جامعه نه غیر منطقی ست ونه تحمیلی. بلکه برعکس بسیار هم لازم وضروری ومنطقی ست.حتی ارتقا سطح سلامت افراد ،کاهش هزینه های دارو ودرمان را به همراه دارد. یعنی بنوعی سرمایه گذاری تلقی میگردد ونباید بر آن نام هزینه نهاد.

مدیریت بحران زباله مدتهاست در دنیا حل شده است. موضوع تفکیک از مبدا و بازیافت زباله ها سالهاست توسط کشورهای توسعه یافته اجرا وانجام میشود ونتایج آن نیز مشهود است.اینکه این زخم مزمن چرا در طی این چهار دهه گذشته وبرغم روی کار آمدن دولتهای مختلف ، کماکان حل نشده باقی مانده سوالی ست که پاسخ آن سهل وممتنع است.

یادآور میگردد که منطقه سراوان یکی از 26 نقطه رسمی محل دپوی زباله ها و البته بزرگترین آنهاست .نقاط غیررسمی دیگری هم وجود دارند که هریک از این 26 نقطه به همراه نقاط غیر رسمی دیگر به تناسب حجم زباله های انباشت شده، معضلات مشابهی برای محیط زیست ایجاد مینمایند.

پارس گیلدا

معضل زباله

مطالب بیشتر

مطلب مزتبط با جنگلهای هیرکانی

نمایش بیشتر

مدیر سایت

من همان دم که وضو ساختم از چشمه عشق / چار تکبیر زدم یکسره بر هر چه که هست..! "حافظ" ......؛ نام و نام خانوادگی:حسین شعبانی مژدهی ؛ شغل: آزاد؛ تحصیلات: لیسانس در مهندسی؛ متاهل و پدر ؛ علاقمند به طبیعت گردی و کوهنوردی و عکاسی ومستندکردن تجارب نزدیک به هفت دهه پیمایش در این محنتگه خاکی..

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا