آرننگا:
مقدمه
شفت یکی از شهرستانهای جنوب غرب گیلان است.ارتفاعات این شهرستان بدلیل صعب العبور بودن،فعلا از تطاول نسل بشر مصون مانده است.بدون شک این منطقه یکی از زیباترین مناطق گیلان شامل بخش عظیمی از جنگلهای هیرکانی با پوششهای گیاهی منحصر بفرد میباشد.
منطقه دارای چندین قله مطرح و زیبا میباشد.دورترین و مطرح ترین قله های شفت،لاس پشته و ملبهار است.این قلل در منتهی اِلیه شهرستان فوق و هم مرز با استان زنجان واقع شده اند.با توجه به بُعد مسافت این قلل از مبدا صعود( قلعه رودخان،روستای خرمکش یا مزگده)،صعود تیمی به آنها در یک روز مقدور نیست.
توصیف کلی
گفته شد،منطقه از یکی از غنی ترین پوششهای گیاهی منحصر بفرد برخوردار است.صعود به هریک از قلل شهرستان شفت در هر فصلی از سال مستلزم طی مسیر از راههای محلی سنتی موسوم به پاکوب یا مالرو هست.این راهها یا از کنار رودخانه و یا از جوار چشمه ها و آبشارهای زیبا و صخره های عظیم یا در میان انبوهی از درختان سر به آسمان سائیده جنگلی شامل راش و ممرز و توسکا و.. است.این ترکیب،جلوه ایی فوق العاده با پیمایشی مفرح وتمدد اعصابی توصیف ناپذیر به پیمایشگران میدهد.نیز اگر فصل پیمایش مناسب باشد پیمایشگران میتوانند از آلوچه یا کونوس جنگلی تناول کرده و خاطرات شیرین صعود را دوچندان نمایند.
همچنین گلهای وحشی خوشرنگ با تنوع فراوان،مراتع و علفزارهای چشم نواز مملو از گلهای شقایق،میزبان لانه انواع پرندگان خوش آواز در فصل بهار از شاخصهای منحصر بفرد مسیرهای پیمایش قلل شهرستان شفت است.اتفاقا همین موضوع اخیر یعنی میزبانی منطقه از پرندگان خوش حنجره جهت زاد و ولد در فصل بهار،دقت قابل ملاحطه پیمایشگران در گامبرداری و ضروت استفاده دقیق از پاکوبها را میطلبد تا مبادا با بی دقتی طومار زندگی جوجه های تازه به دوران رسیده این نوازندگان طبیعت پیچیده شود.
بافت اقامتی و ساکنان منطقه
خوشبختانه منطقه دارای ییلاقات زیاد و آب فراوان است.به همین دلیل ساکنان مناطق اطراف(گیلان و زنجان)مخصوصا در قدیم الایام که دامداری رونق بیشتری داشت با هم مراودات تجاری فراوان داشتند.شاهرگ ارتباطی منطقه،مسیر خرمکش،شلم آجار،آرننگاه، بازارسر و….بوده است.بازار فصلی شان نیز منطقه بازارسر بود.
بعدها اما احداث تونل آببرفومن و زهکشیهای نوین جهت آبرسانی مزارع شفت از محل رودخانه سپیدرود،منجر به اسکان دائم اهالی شد.در نتیجه بمرور از ضرورت آن ارتباطات تجاری گذشته کاسته و در حال حاضر کلا تعطیل شده است.وجود بقایای قبور در مسیر،موید رونق این نوع ترددها در گذشته های دور بوده است.
آرننگاه
آرننگاه منطقه ایی ست به ارتفاع زیر 2000متر که بعداز شلم آجار و قبل از بازارسر ودر مسیر پاکوب سنتی خط الراس گیلان به زنجان واقع شده است.توضیح اینکه وجه تسمیه شلم آجار به گیاه شلم برمیگردد.این گیاه،آن منطقه را تحت پوشش خود دارد.در گذشته از آن جهت انجام پرچین(حصارکشی سنتی) بمنظور محصور کردن باغات و خانه ها از حمله حیوانات استفاده میکردند.نیز از آن بعنوان هیزم جهت سوزاندن و گرم کردن خود یا پخت و پز غذا بهره میجستند.
پرترددترین مسیر صعود
پرترددترین مسیر صعود به آرننگاه،از همان ابتدا در جوار رودخانه سیاهمزگی معروف به آوینه روبار است.این پیمایش ابتدائا در خلاف جهت آب این رودخانه می باشد.اطلاق آوینه روبار به این رود،کنایه به آب شفاف آن میباشد که چونان آئینه( به گویش محلی ها آوینه)میتوان تصویر خودرا در آن دید.( روبار به گویش محلی ها همان رودخانه است).بخش قابل ملاحظه ایی از مسیر صعود،از جوار همین رودخانه و آب خروشانش هست.در چندین جا برای پیمایش مسیر،لازم است از طریق پلهای چوبی از عرض آنها عبور نمود.
صدای برخورد آب خروشان این رودخانه با سنگهای کف آن،لطف و صفای پیمایش را دوچندان کرده و به پیمایشگران انرژی دوچندان میدهد که با گامهای مصممتری به سمت هدف حرکت کنند.
تصاویر دیگری از مسیر آرننگا
آرننگا