گزارشات طبیعت گردی و کوهنوردی

نوب

نوب یا ناو

نوب:

نوب یک کانال آبرسانی چوبی سنتی شامل بخشی از تنه یک درخت است که داخل استوانه آن بکمک تیشه نجاری تخلیه گردیده است.این وسیله  در قدیم و قبل از پیدایش لوله پولیکا و کانالهای بتونی و سیمانی آبرسانی کاربرد فراوان برای منظورهای مختلف داشته است:

۱- کاملا تخلیه و دو طرف سر و ته باز برای عبور آب از عرض رودخانه بمنظور تامین آب شالیزارهای.شالیکاران قدیمی شمالی بکمک این وسیله، آب را از روی آب عبورمیدادند.

۲- دو طرف بسته به منظور تهیه آبغوره.

توضیح اینکه: انگور یا غوره را پس ازچیدن از درخت انگور(رز) و شستن  وخشک کردنش در یکطرف این وسیله میریختند و انطرف دیگر را روی قطعه چوبی بالاتر نسبت به طرف دیگر قرار میدادند. آنگاه یک نفر پای خود را شسته و وارد آن میشد و  غوره را لگدمال کرده و آبش که در طرف پائین تر جمع میشد را جمع آوری ودرظرف شیشه ایی میریختند تا از آن جهت مصارف غذایی  استفاده کنند.

۳-یکطرف بسته و طرف دیگر نیمه باز مثل همین عکس بمنظور استفاده آبشخور گله و تامین آب آشامیدنی آنها در ییلاقات

نیازی به توضیح نیست که ساقه درخت جهت تراشیدن نوب باید حتماصاف میبود.

نوب یا ناو

بطور کلی قبل از حضور و ورود سنگ واجر وسیمان و حلب در ساختار سازه های روستائیان چوب نقش اساسی است.

امروزه دیگر تکنولوژی بکمک بشریت آمده و با ابداع انواع و اقسام ابزارها،دیگر این روشهای سنتی کاربرد آنچنانی ندارند اگرچه بازهم در روستاها و جنگلها، برخی جنگل نشینان و ساکنان کوهستانها همچنان ابزارهایی با این سبک وسیاق تولید نموده واستفاده مینمایند.

پارس گیلدا
نوب

مطالب بیشتر

نمایش بیشتر

مدیر سایت

من همان دم که وضو ساختم از چشمه عشق / چار تکبیر زدم یکسره بر هر چه که هست..! "حافظ" ......؛ نام و نام خانوادگی:حسین شعبانی مژدهی ؛ شغل: آزاد؛ تحصیلات: لیسانس در مهندسی؛ متاهل و پدر ؛ علاقمند به طبیعت گردی و کوهنوردی و عکاسی ومستندکردن تجارب نزدیک به هفت دهه پیمایش در این محنتگه خاکی..

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا