مقر خداوند الموت:
میعاد با مقرفرماندهی خداوند الموت …!
در یک روز آفتابی و پس از طی سیصدکیلومتر راه که بیش از یکصد کیلومترآن ،جاده هزارچم وهزار پیچ کوهستانی ولی زیبا و سرسبز ورویایی با برخورداری ازپوشش انواع درختان میوه شامل انگور وهلو وگردو و سیب وگندمزارهای زیبا ،بقول استاد سخن شیخ اجل ،گویی که فراش باد صبا بر ان فرش زمردین گسترانیده است بود،به قلعه الموت رسیدیم.
یعنی شش ونیم صبح که راه افتادیم تقریبا سرِ ظهربه قلعه رسیدیم. بلافاصله راه افتادیم .پس از طی چند ده پله وارد قلعه شدیم. دژی نظامی متروکه واقع در پشت صخره ایی عظیم به ارتفاع 2160 متر از سطح دریا در جوار روستای گازرخان منطقه الموت قزوین.در فضای درون قلعه بکمک ماشین تخیلی زمان وبر اساس رمان تاریخی شادروان ذبیح الله منصوری، هزارسال عقب گرد کردیم. همه جای این قلعه مرموز ، مهیج ودیدنی بود.از سازه اش ومکانیزم شیب بندی شیروانی ها وهدایت آب به آب انبارها جهت ذخیره واستفاده به هنگام محاصره و جنگها تاانبار سیلوی غلات ونحوه ذخیره کردن گندم در آن تا تنور پخت وپزنان تا دژ مسحکم تو در توی پادگانی و دالانها وتونلهای متداخل آن و ….
سه یار دبستانی
حسن صباح یکی از سه نفریار دبستانی معروف است که اسامی آنها را در کتب قدیمی !تاریخ دبستان ودبیرستان شنیده ایم. حمدالله مستوفی روایت میکند حسن این دژ مستحکم را که در قرن سوم هجری و به منظور اهداف نظامی بنا شده بود جهت نیات خود متصرف شد(483 ه-ق).گویا میخواست با فرماندهی و تربیت نیروهای فدایی در این قلعه ،عمال خلفای عباسی وحتی خود خلیفه را بمرور از بین ببرد.در روز موعود که وقتش را قرار بود بموقع به یارانش اعلام کند قیام کند وآئین کهن ایرانی را بر پای دارد.از این سه یاردبستانی، حکیم عمر خیام از همان اوان نوجوانی قید سیاست را زد و به نجوم وریاضیات و ادبیات و شعر،روی آورد. نظام الملک کار دیوانی وسیاست برگزید ووزیر ملک شاه سلجوقی و فرزندش شد وسرانجام نیز در این راه سر نهاد.
حسن صباح نیز رهبر مخالفان گردید وبرای نیل به اهدافش، پس از طی مراحل پر فراز ونشیب ودر اواخر عمر خویش به مدت سی و پنج سال در این قلعه سکنی گزید ورهبری نهضت اسماعیله وملاحده را برعهده گرفت. او هیچگاه از این قلعه خارج نگردید.در همانجا هم از دنیا رفت.بعد از او ،پیروانش بمدت یکصدوهفتاد وپنج سال در این قلعه حضور داشتند. قلعه در نهایت بدست هلاکوخان مغول(قرن هفتم ه-ق) فتح و بساط فرقه اسماعیله جمع شد .
اگر چه گویا الان هم این فرقه در کشور مصر پیروانی دارد!.
صدای سُم ستوران فدائیان
البته اقامت ما در این قلعه به شب نیانجامید تا ببینیم آنطور که مرحوم ذبیح الله منصوری شرح میدهد ایا هنوز هم شب هنگام ،صدای سُم ستوران مبارزان وفدائیان حسن صباح در اطراف واکناف این قلعه بگوش میرسد یا نه؟!
در مورد حسن صباح و فِرِق اسماعیلیه و ملاحده کتابهای زیادی نوشته شده است.ولی شیواتر وشیرینتر از روایت مرحوم ذبیح الله منصوری در اثر ماندگارش یعنی رمان تاریخی” خداوند الموت “ندیدم. لذا برای اطلاع بیشتر از چند و چون موضوع ارجاع میدهم شما را به آن کتاب.
چند عکس دیگر
پارس گیلدا
مقر خداوند الموت
پنجم خرداد نودوشش