یلدا
یکی از مشهورترین مناسبتهای ایرانیان که از عهد باستان برایشان به یادگار مانده است یلدا میباشد. گذر زمان و فراز و نشیبهای تاریخی نتوانتسه هیچوقت خللی بر آن وارد آورد.یلدا یک واژه سریانی به معنی زایش است.(سریانی از سده چهارم تا هشتم میلادی یکی از گویش های اصلی مردمان خاورمیانه و ممالک تحت تصرف ایران باستان بوده است.)
یلدا از زمان داریوش دوم بعنوان یک شب مقدس به گاهشمار اصلی ایرانیان راه یافت.نیز این شب را که شب آخرین روز پائیز است، شب چله نیزگویند.چرا که ایرانیان باستان دو ماه اول زمستان را به دو تا چله بزرگ و کوچک نامگذاری میکردند که چله بزرگ چهل روز(اول دیماه تا ده بهمن) و چله کوچک بیست روز(یازده بهمن لغایت پایان همان ماه) میباشد.
ایرانیان همواره این شب را با برگزاری مراسم دورهمی خانوادگی همراه با خوردن آجیل وانار وهندوانه و.. همزمان باشعرخوانی و تفال و…جشن میگرفته اند.همچنین بنوعی بر این باور بوده اند که در آخرین روز پائیز و قبل از رفتن به رِخوَت زمستان فرصتی حاصل کنند و به کارنامه نُه ماه گذشته شان نظری بیفکنند وارزیابی از آنچه که در ماههای گذشته آن سال داشته اند بیندازند وآماده شوند بعد از یک استراحت زمستانی سال نو را با برنامه جدید و همت دو چندان آغاز نمایند.ضرب المثل جوجه را آخر پائیز میشمارند نشات گرفته از چنین نگرشی به زندگی هست که داستان آنرا میتوانید در اینجا بخوانید.
داستان جشن شب یلدا برگرفته از چنین باورهایی ست.
کلیه عکسهای این ویدئو طی سالهای 90 الی 98 از طبیعت استان گیلان تهیه شده است
پارس گیلدا
یلدا